نقش اسیدفولیک در بارداری
اسید فولیک ( فولات) یکی از ویتامین های گروه B و محلول در آب است. نقش اسید فولیک در عملکرد طبیعی مغز، حیاتی است و نقش مهمی در سلامت روانی دارد. اسید فولیک بویژه در دوران های رشد سریع مانند کودکی، سنین بلوغ و بارداری مهم است. این ویتامین ارتباط نزدیکی با ویتامین B12 برای تشکیل گلبول های قرمز خون و خونسازی دارد. کمبود اسید فولیک موجب کم خونی می شود که از مهمترین پیامدهای آن: کاهش رشد، التهاب زبان، کاهش اشتها، تنگی نفس، اسهال، تحریک پذیری، فراموشی و اختلالات روانی می باشد.
نقش اسید فولیک در بارداری:
دریافت کافی فولات از 3 ماه قبل از بارداری و دوره بارداری حائز اهمیت است. کمبود اسید فولیک موجب نقایص مادرزادی لوله عصبی و مغز می شود. خطر نقایص مادرزادی لوله عصبی به طور قابل ملاحظه ای با مکمل اسیدفولیک همراه با رژیم غذایی حاوی این ماده پیشگیری می شود.
در دوران بارداری ، خطر کمبود اسیدفولیک به دلیل تخلیه ذخایر ذخایر بدن مادر توسط جنین افزایش می یابد. کمبود اسیدفولیک در بارداری خطر نقایص لوله عصبی ، شکاف کام و آسیب مغزی را افزایش میدهد. نقایص لوله عصبی جنین به دلیل تکامل غیرطبیعی لوله عصبی ایجاد می شود.بسیاری ازین نقایص با مصرف مکمل اسید فولیک در 3 ماه قبل از بارداری و و ماههای اول بارداری قابل پیشگیری است. اسیدفولیک در پیشگیری از سقط جنین نیز نقش دارد.
نقش ویتامین B12 :
ویتامین B12 در تولید سلولهای بدن نقش داردو نقش آن همانند اسید فولیک ، شرکت در همانند سازی سلول است. تکثیر سلولی در دستگاه گوارش، مغز استخوان و بافت عصبی، با کمک ویتامین B12 صورت می گیرد. اگر ویتامینB12 دریافت نکنیم در صورتی که ذخیره کافی در بدن وجود داشته باشد در مدت یک تا پنج سال ذخیره موجود در کبد تمام شده و و وتولید سلولی در اندامهای یاد شده دچار اختلال می شود. ( به همین دلیل است که مشکلات ضایعات عصبی و کم خونی کشنده ناشی از کمبود ویتامین B12 در گیاهخواران پس از 3 تا 5 سال بروز می کند.) ویتامین B12 در دستگاه گوارش به تولید سلولهای مخاطی دیواره کمک می کند و در مغز استخوان موجب تولید سلول های خونی می گردد. و در بافت عصبی نقش تولید سلول های رشته های عصبی را داراست.کمبود ویتامین B12 می تواند موجب بروز اختلالات عصبی گردد که کرختی ، لرزش، و گزگز پاها از مهمترین علائم است. کمبود طولانی مدت ویتامین B12 موجب کم خونی شدید و کشنده می شود.